10 ciekawostek na temat ziarenka kawy

Samo słowo „kawa” w niemal każdym języku brzmi podobnie. Dla Anglików to „coffee” dla Niemców „kaffee”, dla Francuzów i Włochów „cafe”, Holendrzy powiedzą „koffie” a Grecy „kafeo”. Jak widać, kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów świata. Sięgamy po nią nie tylko w fazie zmęczenia, ale również chcąc się odprężyć.

W tym artykule poznasz 10 ciekawostek na temat ziarenka kawy. Gotowy?Kawa świeżo palona

  1. Pierwszy wzrost kawowca trwa od trzech do czterech lat.
  2. Na krzewie kawowca rosną tzw. jagody, które w późniejszym czasie wytworzą ziarna kawy.
  3. Są specjalne szkółki dla kawowca, gdzie sadzi się nasiona i dopiero pół roku później sadzonki są przesadzane na otwarte pole.
  4. Osoby odpowiedzialne za przesadzanie sadzonek są zobowiązane do przygotowania miejsca na plantacji dla nowych młodych krzewów.
  5. Po upływie około dwóch lat krzewy (sadzonki) zaczynają kwitnąć i produkować jagodę – znaną jako owoc kawy.
  6. Każda jagoda zawiera w sobie aż dwa zielone ziarenka kawy.
  7. Plantacje kawy powinny być usytuowane najlepiej w klimacie tropikalnym z częstymi opadami deszczu i możliwością rozrostu na wulkanicznej glebie.
  8. Na kilogram kawy składa się od 2000 do 4000 jagód, wszystko zależy od wielkości ziarna.
  9. Zielone ziarna kawy są pakowane w worki lub drewniane beczki, wówczas są gotowe do transportu.
  10. Kawa zielona nie palona może być przechowywana przez wiele lat, bez skutków ubocznych.

 

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "10 ciekawostek na temat ziarenka kawy"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Malwina
Gość

Uwielbiam kawę na wszystkie sposoby!