Jakie są właściwości zielonej kawy ?

zielona kawa Zielona kawa jest sprzedawana w naturalnej postaci, co oznacza, że nie została poddana procesowi palenia.  W takiej postaci kawa trafia do naszego kraju, ponieważ kawę zieloną można długo przechowywać bez obaw o to, że zostanie pozbawiona swoich właściwości. Kawę zieloną charakteryzuje duża zawartość kwasu chlorogenowego, jest on, bowiem odpowiedzialny za wykazywanie właściwości antyoksydacyjnych oraz zwalczaniu wolnych rodników, które tworzą się w momencie wzmożonego wysiłku.

Nie bez powodu kwas chlorogenowy występuje razem z kofeiną, ten duet ma pozytywne działanie na nasz organizm – stopniowo zmniejszają przyswajanie cukru, który przyjmujemy z różnymi pokarmami. Dodatkowo wspomaga metabolizm i doskonale oczyszcza organizm z toksyn.

Już dwie filiżanki dziennie zielonej kawy, mogą pomóc w przyśpieszeniu utraty tkanki tłuszczowej.
Oczywiście zielona kawa nie jest lekiem ani napojem odchudzającym, jednak zawiera znaczną ilość polifenoli, które są odpowiedzialne za spalanie, dodatkowo posiada właściwości bakteriobójcze. Zielona kawa tak samo, jak ziarna kawy wypalonej, posiada kofeinę i jest napojem pobudzającym.  Smak zielonej kawy jest kwaskowaty z wyczuwalną goryczą, natomiast aromat jest dużo słabszy w porównaniu z kawą świeżo paloną.  Kiedy pić ? Mówi się, że kawę zieloną powinno się pić jeszcze przed śniadaniem i drugą na zakończenie dnia.

A więc, jak parzyć zieloną kawę ?

Po pierwsze, nigdy nie używajcie elektrycznego młynka ! Dlaczego ? Ponieważ już drugi raz możecie go nie użyć ! cielistość ziaren zielonej kawy jest bardzo elastyczna co może spowodować zniszczenie młynka a w najlepszym wypadku tylko jego uszkodzenie.

Po drugie, gdy już wiemy, że nie możemy użyć młynka elektrycznego w celu zmielenia ziaren, zastępujemy go ręcznym młynkiem bądź moździerzem.

Po trzecie, nie mamy młynka elektrycznego, ręcznego ani żadnego innego oraz nie dysponujemy moździerzem? Zatem, na rozgrzaną i suchą patelnię wrzucamy ziarna zielonej kawy – po czym prażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Wystudzone ziarna kawy zawijamy w ścierkę i klepiemy tłuczkiem jak kotlety :D

Po czwarte, kto powiedział, że zieloną kawę trzeba mielić ?

Po piąte, na szklankę o pojemności 250 ml wystarczy łyżeczka całych ziaren bądź stołowa łyżka mielonej kawy, zalewamy wrzątkiem i gotowe ! Oczywiście dla uzyskania lepszych efektów, zieloną kawę spożywa się bez cukru, mleka i innych dodatków kawowych.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Jakie są właściwości zielonej kawy ? , 10.0 out of 10 based on 1 rating
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

m4s0n501

Copyright © 2013 by Tossa.
Powered by Wordpress.

m4s0n501
Przeczytaj poprzedni wpis:
kawa z dodatkamiii
Kawa z dodatkami

Wiem, że lubisz kawę tak samo, jak ja. A skąd mam taką pewność ? Ponieważ, właśnie czytasz mój post :)...

Zamknij