5 prostych porad do przygotowania dobrej kawy w domu – Sklep z kawą Tossa.pl

Przygotowanie dobrej kawy w domowych warunkach niejednokrotnie staje się prawdziwym wyzwaniem. Poniżej prezentuję 5 porad, które sprawią, że Twoja kawa będzie jeszcze lepsza niż dotychczas.

 

Zawsze używaj świeżej kawy

Najlepsze ziarna to te świeżo palone. W Polsce mamy kilkanaście palarni kaw. W pokojowej temperaturze kawa w ziarnach swój najlepszy smak zachowuje tylko przez około 3-4 tygodnie, ponieważ negatywie wpływają na nie światło i temperatura. Kawa mielona swoją świeżość zachowuje przez jeszcze krótszy czasu -– raptem kilka dni. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie kawy w małych ilościach, jednak wiąże się to z częstszymi zakupami. Nie zawsze jest to możliwe, dlatego dobrą praktyką jest przechowywanie kawy w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu światła. Podsumowując, najlepiej kupuj kawę świeżo paloną w ziarnach i miel ją bezpośrednio przed zaparzeniem. Oto pierwszy sekret przygotowania dobrej kawy .

Kawa świeżo palona
Kawa świeżo palona

Używaj dobrej wody

Świeża woda
Świeża woda

Kawa składa się w 98% z wody, dlatego jakość wody używanej do przygotowania dobrej kawy jest bardzo ważna. Jeśli nie smakuje ona najlepiej, to kawa na jej bazie również nie będzie smaczna. Używaj świeżej przefiltrowanej wody i zagotuj ją tylko raz. Idealna woda charakteryzuje się niskim poziomem mineralizacji, np. źródlana.

Zachowaj właściwy stosunek kawy do wody

Najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowywania naparu jest niewłaściwy dobór ilości kawy do wody. Woda, przepływając przez zmielone ziarna, wyodrębnia jej smaki i aromat, dlatego zbyt mała ilość kawy da w efekcie zbyt słabą moc napoju. Przyjmuje się, że najlepsze proporcje to zastosowanie 6-7 gramów kawy na każde 100 ml wody. Należy tutaj pamiętać, że używając 100 ml wody nie uzyskamy 100 ml kawy.

 

Upewnij się, że sprzęt do przygotowania kawy jest czysty

Z biegiem czasu w narzędziach do przygotowywania kawy gromadzą się różnorakie zanieczyszczenia, powstałe z twardej wody i olejów kawowych. Sprawiają one często, że proces przygotowania się wydłuża, a smak przygotowanego naparu jest gorzki. Do czyszczenia tych urządzeń nie używaj żadnych płynów mydlanych, chyba że lubisz smak mydła w kawie. Zamiast tego możesz użyć roztworu z wody i soli kuchennej, a najlepiej preparatów do tego przystosowanych.

 

Nie zalewaj kawy wrzątkiem

Temperatura wody w parzeniu kawy
Mierzenie temperatury wody

Optymalna temperatura parzenia kawy to około 92-93°C. Jeżeli nie posiadasz termometru do pomiaru temperatury wody, to po zagotowaniu zestaw ją z palnika i pozostaw na około minutę, następnie zalej kawę.W zależności od metody zaparzania czy grubości zmielonej kawy, czas trwania parzenia opiera się na stosunku: im grubiej zmielona kawa, tym jej parzenie powinno trwać dłużej. Jednak niepisana zasada mówi, że optymalny czas parzenia powinien wynosić około 4-5 minut. Wracając do temperatury wody: kawa, którą parzyliśmy w zbyt wysokiej temperaturze będzie gorzka w smaku, natomiast kawa niedoparzona będzie skłaniała się ku kwaskowatości. Uwierzcie mi, że ani jedna, ani druga nie nadaje się do picia.

 

 

Zachęcam Was do stosowania powyższych rad w celu przygotowania dobrej kawy i delektowania się nią w domowym zaciszu.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "5 prostych porad do przygotowania dobrej kawy w domu – Sklep z kawą Tossa.pl"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Marta z Mikrożycie
Gość

Ciekawy artykuł – nie miałam pojęcia, że kawa jest tak nietrwała i że najlepiej kupować tę w ziarnach. Co do wody to zgodzę się – kawa zrobiona u moich rodziców na wsi smakuje zupełnie inaczej niż ta z poznańskiej kranówki. Pozdrawiam! 🙂

Edyta Mój kawałek podłogi
Gość

Uwielbiam dobrą kawę! Najlepiej taką parzoną w kawiarce, jednak rano w tygodniu nie zawsze jest czas na jej przygotowanie.

Kasia
Gość

Uwielbiam pić dobrą kawę, niestety sama nie umiem takiej przygotować. Nie posiadam młynka ani innych przyrządów, więc zazwyczaj po prostu kupuję kawę mieloną 🙂

Mama z wadą serca
Gość

Co prawda ja kawy nie pijam, ale teraz będzie wiedziała, jak parzyć dla najbliższych.

wpDiscuz