French Press jak zaparzyć kawę?

Jak sama nazwa wskazuje mamy tutaj do czynienia z urządzeniem wymyślonym we Francji. Cieszy się ono dużą popularnością we Francji, Anglii i Dani. Niestety nie w Polsce a szkoda. Dla mnie to wszechstronne urządzenie wynalezione na początku XX wieku.  Zwana potocznie francuską prasą produkowana głownie przez firmę Bodum. Co ciekawe kawiarki produkowane są w Danii.  W naszym sklepie dostępny jest French Press wyprodukowany przez firmę Bialetti znaną z bardzo dobrych kawiarek.

French Press Budowa

Prosta konstrukcja oznacza prostotę użytkowania, a to często przekłada się na popularność. Budowa wszystkich French Pressów bez względu na firmę jest podobna. Składa się on ze szklanego lub metalowego cylindra (często jest to połączenie obu materiałów) i  tłoka z przykrywką. Na końcu tłoka znajduje się sitko, które dokładnie przylega do ścianek cylindra.

Kupno na co zwrócić uwagę?

Spotkałam się z Frech Pressam w cenie od kilku do kilkudziesięciu złotych. Ktoś może powiedzieć skoro można już kupić tanio to po co przepłacać?

 

French PressZ lewej strony mamy praskę, którą testowałam w celu wprowadzenia jej do sklepu. I naprawdę uwierzcie mi nie warto na tym urządzeniu oszczędzać. Chyba, że ma służyć tylko jako spieniacz do mleka. A  w sumie cena spieniacza do mleka jest w podobnej cenie i możemy go postawić  bezpośrednio na palniku, ale o tym w innym artykule 🙂 . Skupmy się na razie na parzeniu kawy.

W tańszej wersji mamy nieszczelne sitko i za grube na końcu tłoka. Drobinki kawy podczas przeciskania uciekają bokiem lub przelatują przez sitko.

Tak,  wiem wszystko zależy od zmielenia kawy. Jednak pamiętajmy. Nie wszyscy mają młynek elektryczny za kilkaset złotych, który zmieli kawę równomiernie. Oczywiście można zamówić kawę już zmieloną. Jednak z całą stanowczością nie polecam kawy zmielonej w tzw. uniwersalny sposób dostępnej w marketach.

Jak więc zmielić kawę do French Pressa?

Drobinki kawy powinny być grubo mielone jak do chemexa.

Nie będziemy mieli wtedy posmaku mulastości w zaparzonej kawie i będzie ona bardziej klarowna.

Przy zakupie warto zwrócić uwagę także na jakość części plastikowych. Złej jakości plastik będzie oddawał swój sztuczny i nieprzyjemny smak naszej kawie. Można kupić oczywiście metalowy, ale efekt może być podobny i dodatkowo może tworzyć się nieprzyjemny osad z kawy, który będzie psuł jej smak.

Jak zaparzyć kawę ?

Jak już wcześniej wspomniałam  potrzebna nam będzie kawa o grubym stopniu zmielenia i gorąca woda najlepiej w temperaturze około 90 stopni C .

  1. french pressNa początek polecam przelać urządzenie gorącą wodą w celu jego ogrzania
  2. Wsypujemy kawę ( możemy zacząć w proporcji 6g kawy na 100 ml wody) i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć drobinki kawy.
  3. Mieszamy i zostawiamy na około 30 sekund , następnie wlewamy pozostałą część wody i ponownie mieszamy około 2-3 razy, zakładamy pokrywkę i czekamy 3-4 minuty Pod żadnym pozorem  nie przeciskamy tłoka 😉
  4. Następnie zdejmujemy pokrywkę i łyżką zbieramy powstały na wierzchu kawowy osad (uzyskamy wtedy czystszy w smaku napar). Możemy też pominąć ten krok 🙂
  5. Zakładamy przykrywkę i jednostajnym, spokojnym ruchem przeciskamy tłok do dna.
  6. Nalewamy powstały napar do filiżanek.

Smacznego 🙂

 

 

Post Author: Magdalena

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdalenaEva Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Eva
Gość

Mam taki zaparzacz ale wole parzyc ziolowe herbatki! Pozdrawiam Eva