Jak działa kawiarka? – Sklep z kawą Tossa.pl

Do naszego sklepu zawitały oryginalne włoskie kawiarki. Małe oraz funkcjonalne ekspresy, dzięki którym można przygotować ulubioną kawę w kilka minut. Dodatkowym atutem kawiarek jest ich wielkość, ponieważ, wybierając się w podróż, nie będziemy musieli martwić się o ekspres do kawy, młynek czy filtr. Po prostu wystarczy, że zabierzemy ze sobą ulubioną mieloną kawę oraz kawiarkę. Są one przystosowane niemal do każdego rodzaju kuchenek oraz płyty indukcyjnej. Chciałabym Wam dziś przybliżyć gadżet, jakim jest właśnie kawiarka. Pierwszą tego typu zaparzaczkę do kawy opatentował Luigi De Ponti dla firmy Bialetti w 1933 roku. Można przyjąć więc, że wynalazcą tego cudownego urządzenia stała się znana na całym świecie marka Bialetti. Kawiarki tej firmy są dość charakterystyczne i mimo tego, że zostały zaprojektowane wiele lat temu, design pozostaje ponadczasowy. Obecnie jedną z ich kawiarek możemy spotkać w Muzeum Sztuki Współczesnej w Londynie.

Kawiarka – działanie

Kawiarki
Kawiarki

W dolnym naczyniu powinna znajdować się woda, która w momencie podgrzewania wytwarza parę wodną i tym samym zwiększa swoje ciśnienie, dzięki któremu wypycha wodę do sitka wypełnionego kawą. Taka reakcja powoduje, że do górnego naczynia bezpośrednio wpływa nam gotowa już do spożycia kawa. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o wlaniu odpowiedniej ilości wody. Najlepiej, aby nie sięgała zaworu bezpieczeństwa. Niektóre kawiarki posiadają miarkę wewnątrz, co bardzo ułatwia precyzyjne odmierzenie wody.

Kawiarka – jaka kawa?

Sitko w kawiarce ma kształt owalny, niewielkich rozmiarów i delikatnie przypomina lejek. Ważne do zapamiętania jest to, aby przy wypełnianiu go kawą pod żadnym pozorem jej niczym nie ubijać! Należy delikatnie rozprowadzić kawę na sitku, bądź leciutko uderzyć w jego kant, np. łyżeczką, dla dokładnego rozłożenia się kawy. Dlaczego nie ubijać? Ponieważ woda filtrująca naszą kawę musi mieć swobodny przepływ, wówczas ubicie kawy mogłoby spowodować zapchanie sitka. Do kawiarki nadaje się tylko i wyłącznie drobno mielona kawa. Jeżeli użyjemy grubo mielonej to oczywiście proces parzenia zostanie wykonany, jednak smak nie będzie już ten sam, co przy kawie drobno mielonej. Krótko mówiąc – przygotowany napar będzie wodnisty, lurowaty oraz niesmaczny. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić. Kawa do kawiarki powinna być nieco grubiej zmielona niż do ekspresu ciśnieniowego. Czas przygotowania kawy w kawiarce to maksymalnie 10 minut (w zależności od wielkości kawiarki i źródła ciepła). Na ten proces składa się: zmielenie kawy, przygotowanie kawiarki oraz sam moment powstania cieczy. Ponadto istnieją już kawiarki, które są wyposażone w reduktory, np. GAT, dzięki którym możemy zaparzyć kawę w saszetkach E.S.E.

Muszę też wspomnieć o kawiarce Brikka, produkowanej przez firmę Bialetti, która została wyposażona w specjalny zaworek do wytwarzania cremy.

Kupując kawę w naszym sklepie możesz śmiało napisać w jaki sposób będziesz ją parzyć, a my przygotujemy odpowiedni stopień mielenia, abyś za każdym razem spożywał idealnie wyważoną kawę.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz