Jak zaparzyć dobrą białą kawę?

Często od swoich klientów słyszę pytanie ” Jak zaparzyć dobrą białą kawę? . Wiele zależy od tego co lubimy. Najlepiej jest eksperymentować. Kiedyś nie wyobrażałam sobie wypicia kawy bez mleka. Uwielbiałam tą piankę. Teraz gustuje głównie w americano. Jednak kiedy spotykam się przyjaciółkami, które nie wyobrażają sobie kawy bez mleka. W dodatku o zgrozo!!! Bez 3 łyżeczek cukru. Staram się dotrzymać im kroku i piję białą kawę. Nie, nie cukru nie dosypuję.


Jak zaparzyć dobrą białą kawę? Rodzaje kaw białych:

Którą kawę białą kawę wybrać? Czym się różnią? Poznaj ich rodzaje:

Cappuccino – inaczej zwana królową białych kaw. Intensywna i słodka, kremowa, jedwabista. Jest to połączenie espresso ze spienionym mlekiem. Mleko powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. W prawdziwym włoskim cappuccino nie ma nawet grama sztywnej piany. Powierzchnia naszego cappuccino powinna być gładka i błyszcząca. Kawa w rozmiarze 150-180 ml .

Latte – najbardziej słodka z białych kaw, delikatna i mleczna w rozmiarze 200-300 ml . To także połączenie espresso i spienionego mleka. Są słodycz zawdzięcza dużej ilości mleka, które delikatnie podkreśla smak i aromat kawy. Tak jak w przypadku cappuccino mleko powinno mieć konsystencje jogurtu.

Flath White – mocno kawowa a jednocześnie słodka i aksamitna. o kawa w rozmiarze 150 – 180 ml w skład, której wchodzi podwójne espresso plus spienione mleko. Kawę tę wyróżnia nie tylko zwiększona ilość kawy, ale także konsystencja spienionego mleka. Powinno być ono rzadsze i mniej puszyste. Natomiast tekstura kawy powinna być jednorodna i aksamitna.

Espresso Macchiato – to kawa w rozmiarze do 60 ml . To połączenie espresso i odrobiny spienionego mleka. Mleko powinno być gładkie, a powierzchnia kawy błyszcząca bez pęcherzyków powietrza.

Czarna i mleko – tutaj już ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Zarówno kawa parzona w sposób dowolny ( może być alternatywa) jaki mleko spienione na zimno przy pomocy tego urządzenia lub na ciepło. Kluczem w tej metodzie są użyte przez nas produkty.

Jak zaparzyć dobrą białą kawę? Jak wybrać i spienić mleko?

Najlepiej sprawdza się mleko pełnotłuste, oczywiście możemy użyć także mleko migdałowe czy sojowe. Polecam jednak zrobić je samemu. Mleko możemy spienić przy pomocy dyszy lub spieniacza tłokowego.

Jak zaparzyć dobrą białą kawę? Spienianie mleka za pomocą dyszy.

Zimne mleko wlewamy do dzbanuszka (pamiętajmy, że mleko może podwoić swoją objętość). Na początku z dyszy spuszczamy trochę pary. Umieszczamy dyszę, tak aby końcówka dyszy była zanurzona na około centymetra pod poziomem mleka. Trzymając dzbanuszek pod kątem tak aby na powierzchni mleka wytworzył się nam wir. Drugą ręką cały czas kontrolujemy temperaturę mleka. Idealna temperatura to 65C . Po wyjęciu dyszy z spienionego mleka należy spuścić parę z resztkami mleka i wytrzeć dyszę. Dzbankem delikatnie kręcimy, aby pozbawić go ewentualnych bąbelków powietrza.


Jak zaparzyć dobrą białą kawę? Spienianie mleka za pomocą spieniacza tłokowego.

Latte art

Do wyboru mamy różne rodzaje spiniaczy tłokowych. Takie które stawiamy na źródle ciepła i takie, do których wlewamy już podgrzane mleko. Można także użyć french pressa jako spieniacza. Mleko spieniamy przy pomocy tłoka wykonując nim szybkie ruchy w górę i w dół.

Jak zaparzyć dobrą białą kawę? Wybór ziaren.

Jaka kawa będzie dobrą bazą do kaw białych? Wiele osób mówi, że espresso to kawa ciemno palona, ale czy sprawdzi się to przy kawach mlecznych. Moim zdaniem nie. Bo co się łączy dobrze z mlekiem? Na pewno będą to orzechowe, owocowe nuty, czekolada, karmel. Znajdziemy je zarówno w singlach jak i blendach. Nie ma u złotej zasady trzeba szukać, próbować i pić a przy okazji zachęcać znajomych i odkrywać z nimi nowe smaki.

Kiedy zaczełam serwować przyjaciółkom kawy mleczne, dosładzały je wszystkie. Obecnie dosładza je tylko jedna z nich 🙂 . Uważam to za swój mały sukcesik w propagowaniu kultury kawowej w Polsce.

PS. Jedna z przyjaciółek powiedziała (nie wiedząc, że nie słodzę kaw im serwowanych „Tylko mi już nie słódź więcej” ) Więc parzcie próbujcie i serwujcie 🙂

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o