Czy kawa bezkofeinowa nie zawiera kofeiny? – Sklep z kawą Tossa.pl

Kawa bezkofeinowa jest zalecana przez lekarzy ludziom z różnymi problemami zdrowotnymi, nie różni się w smaku od zwykłej kawy. Jednak co to znaczy, że kawa jest bezkofeinowa? Przepisy Unii Europejskiej określiły normy w produkcji takich produktów. Zawartość kofeiny nie może przekraczać 0,1% w zielonych ziarnach oraz 0,3% w ekstraktach kawy (kawa rozpuszczalna) w przeliczeniu na suchą masę.

Żeby na sklepowe półki zawitała kawa bezkofeinowa trzeba jej ziarna poddać procesowi zwanemu dekofeinizacją. Przeprowadza się go na ziarnach kawy zielonej, czyli przed wypaleniem. Ma to na celu usunięcie kofeiny z ziaren. Dekofeinizację można przeprowadzić na trzy różne sposoby.

Kawa bezkofeinowa – metoda pośredniego rozpuszczalnika

Ziarna zostają namoczone w gorącej wodzie, do której uwalnia się cała zawartość kofeiny oraz inne składniki.

Następnie woda z tego procesu zostaje przepuszczona przez filtr węglowy, który ma za zadanie zatrzymać cząsteczki kofeiny. Ziarna ponownie zanurzane są w świeżej wodzie. Czynność ta jest powtarzana aż do usunięcia 99,9% kofeiny. Następnie ziarna poddawane są suszeniu.

Kawa bezkofeinowa – ekstrakcja dwutlenkiem węgla

Proces dekofeinizacji przeprowadzany jest pod wysokim ciśnieniem, dzięki temu dwutlenek węgla utrzymywany jest w stanie nadkrytycznym, czyli pomiędzy stanem ciekłym a gazowym. Następnie dwutlenek węgla, zawierający kofeinę, jest natryskiwany wodą pod wysokim ciśnieniem. Uwolniona w ten sposób kofeina może być oddzielona na węglu aktywnym lub poprzez destylację, rekrystalizację lub proces odwróconej osmozy. Jest to metoda dosyć kosztowna.

Kawa bezkofeinowa – ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi

Wzór octan etyluZiarna kawy zostają namoczone w wodzie i poddane działaniu konkretnych substancji organicznych, np. octanu etylu. Pozostałości tego rozpuszczalnika są usuwane z ziaren przy pomocy wody, potem kawa trafia do suszenia.

Dobrą wiadomością jest to, że sami mamy wpływ na zawartość kofeiny w naszej kawie poprzez proces parzenia. Napiszę o tym więcej w kolejnym artykule.

Kawiarka do kawy zbożowej
Kawiarka do kawy zbożowej

Drugą dobrą wiadomością jest istnienie kawy całkowicie pozbawionej kofeiny − jest to kawa zbożowa. Możemy zaparzyć ją przy pomocy kawiarki Bialetti orzo. Uwierzcie mi, smakuje wybornie.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz