Kawa rozpuszczalna – co powinieneś o niej wiedzieć – Sklep z kawą Tossa.pl

Kawa rozpuszczalna – pierwsze co przychodzi na myśl to to, że charakteryzuje się prostotą zaparzania. O tak, można ją przygotować błyskawicznie. To właśnie ten czynnik przyczynił się do rozwoju jej popularności na świecie. Tę kawę nazwać można także instant, ponieważ wystarczy zalać ją tylko gorącą wodą i gotowe. Dodatkowym atutem kawy rozpuszczalnej jest fakt, że nie musimy męczyć się z fusami, dryfującymi po dnie filiżanki. Proces powstawania kawy rozpuszczalnej jest nieco bardziej skomplikowany niż sposób jej parzenia. Czy wiesz, że początek powstania kawy rozpuszczalnej datuje się na 1901 rok, a popularność zyskała dopiero po 1938 roku, kiedy firma Nestlé wylansowała markę Nescafé? Zastanawiasz się co było przesłanką do rozpoczęcia produkcji kawy rozpuszczalnej? Była to prośba rządu Brazylii – największego producenta kawy na świecie – który zmagał się w tamtym okresie z dużą nadprodukcją.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Na samym początku produkcji w wielkich kotłach zaparzana jest naturalna kawa. Jaka? Najczęściej są to ziarna niemyte, gorszej jakości oraz pochodzące z ogromnych plantacji na terenach nizinnych, gdzie większa uwaga plantatorów przykładana jest do ilości, a nie jakości ziaren. Są to ziarna, które – oprócz defektów i wszelkich rodzajów uszkodzeń przy zbiorach – nie smakują tak, jak ziarna z plantacji, gdzie ceniona jest jakość pozyskiwanych owoców kawowca. Od momentu zaparzenia kawy w kotłach producent może pozyskać kawę rozpuszczalną na dwa różne sposoby, a mianowicie:

  • metodą aglomeracji, polegającą na suszeniu mocnego naparu z kawy gorącym strumieniem powietrza;
  • metodą liofilizacji, podczas której napar z kawy zostaje zamrażany do temperatury 40°C poniżej zera, a następnie umieszczany w specjalnych próżniowych komorach, gdzie dochodzi do sublimacji zamrożonej kawy (zmiany stanu stałego w stan gazowy), pozostawiając już jedynie kryształki kawy – jest to droższa metoda, a kawa powstająca w ten sposób uznawana jest za lepszą jakościowo.

Kawa rozpuszczalna czy to tylko kawa?

Nescafe 3 in 1Wybierając kawę rozpuszczalną należy mieć świadomość, że producenci często dodają do nich różne zagęszczacze oraz sztuczne barwniki, czyli – krótko mówiąc – chemię. Na pewno na sklepowych półkach widzieliście kawy zawierające sproszkowane mleko i cukier. Wiem, że dzisiaj praktycznie we wszystkim jest chemia, ale trzeba patrzeć na to, co producenci starają się nam wcisnąć. Nie dotyczy to tylko kawy, ale wszystkich produktów jakie możemy nabyć w sklepie. Niech nas nie zwodzą kolorowe opakowania i cudowne zapewnianie, że dane produkty nie zawierają konserwantów oraz sztucznych barwników. Poświęćcie kilka dodatkowych minut i przeczytajcie etykietę kawy, czy też innego produktu. Ja dziś wczytałam się w skład jednej z kaw rozpuszczalnych (nie podam producenta) i uwierzcie, że włos mi się na głowie zjeżył… Już pominę te wszystkie emulgatory, stabilizatory, czy też zagęszczacze. Najbardziej zszokowała mnie obecność trucizny, która jest produkowana przez pleśń – ochratoksyny. Poszperałam i wyczytałam, że w naszym kraju przepisy dopuszczają 10 miligramów tej substancji na kilogram kawy. Co ciekawe, u naszych sąsiadów w Niemczech substancja nie może przekroczyć 6 miligramów na kilogram kawy… Wnioski zostawiam dla was. 🙂

Zdrowa kawa bez fusów – alternatywa do kawy rozpuszczalnej

Urządzenia do parzenia kawyJeżeli jednak tak bardzo kochacie kawę rozpuszczalną, że nie potraficie z niej zrezygnować, zachęcam Was do dwóch rzeczy. Po pierwsze, spróbujcie kaw parzonych metodami alternatywnymi typu: Chemex, Aeropress, dripp. Otrzymacie pyszna kawę bez szkodliwych dodatków i bez fusów. J Po drugie, możecie poeksperymentować w domowym zaciszu przygotowując własną rozpuszczalną kawę. Poniżej podaję Wam przepis.

Kawa rozpuszczalna produkcja w domu

Dowolną metodą zaparz 30 ml mocnej kawy. Pamiętaj: docelowo napar musi być bez fusów. Wlej go do garnka o pojemności około 2 litrów (najlepiej z podwójnym dnem). Postaw garnek na małym ogniu i uzbrój się w cierpliwość, aż ciecz odparuje – w ten sposób otrzymasz masę kawową. Tak, wiem, że nie wygląda to profesjonalnie, ale znasz skład takiej kawy, która jest na pewno zdrowsza od tej ze sklepu. Smacznego. 🙂

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Kawa rozpuszczalna – co powinieneś o niej wiedzieć – Sklep z kawą Tossa.pl"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Magda
Gość

Lubię kawę rozpuszczalną, ale zgadzam się – zawiera ona mnóstwo chemii…

wpDiscuz