Kawa zbożowa – właściwości, parzenie

Kawa zbożowa zapewne każdy z nas pił ją jako dziecko, prawda? Warto również nauczyć swoje pociechy picia tego napoju oraz samemu od czasu do czasu sięgnąć po kubek naturalnych składników odżywczych. Osoby czynnie uprawiające sport oraz pracoholicy niechętnie włożą tę kawę do swojego koszyka na zakupach, ponieważ będą potrzebować znacznie silniejszej dawki składników energetyzujących oraz pobudzających organizm. Jednak raz na jakiś czas powinniśmy przypomnieć sobie smak zbożowej kawy ze względu na cenne źródło potrzebnych substancji odżywczych. Wobec tego wpisujemy na swoją listę zakupów zbożową kawę.

Kawa zbożowa – z czego powstaje?

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i otrzymywana jest przeważnie z palonych ziaren żyta, jednak możną ją produkować również z pszenicy oraz cykorii. Uważana jest za napój dietetyczny, ponieważ przygotowany napar, bez wspomagaczy smakowych (cukru, mleka), zawiera maksymalnie do 50 kalorii. Obecnie w sklepach możemy dostać kawę zbożową w wielu wariantach – rozpuszczalną, granulowaną, w jednorazowych saszetkach oraz sypaną. Jaka będzie najlepsza? Ja osobiście polecam kawę zaparzoną w specjalnie zaprojektowanej kawiarce firmy Bialetti do kupienia w naszym sklepie kawiarka orzo 4 tz .

Kawa zbożowa – właściwości

Pierwsza wytwórnia takiej kawy powstała w 1818 roku we Włocławku. Uważa się, że jest kawa zbożowa jest produktem korzystnie wpływającym na zdrowie. Taki napój powinny spożywać przede wszystkim dzieci ze względu na szybkie przyswajanie potrzebnych substancji odżywczych. Wspomaga proces trawienia oraz nie zawiera tłuszczu. Ponadto jest źródłem błonnika i jako zbożowy produkt posiada magnez, selen oraz polifenol, czyli składniki odżywcze odpowiedzialne za działanie przeciwutleniające. Zbożowa kawa, pomimo braku kofeiny, zawiera właściwości pobudzające, dzięki zawartym w niej węglowodanom, które korzystnie wpływają na mózg. Zdrowy i smaczny napój nie tylko dla dzieci, ale również kobiet w ciąży oraz osób borykającymi się z wrzodami żołądka i dwunastnicy. W okresie realnego socjalizmu były problemy z importem prawdziwej kawy, dlatego ta zbożowa była jej substytutem.

 

PS. Już niebawem do naszego sklepu zawita kawa zbożowa. Serdecznie zapraszam 🙂

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz