Kim właściwie jest barista i po co mu zasada 4M?

Gdy tylko sięgasz po swoją ulubioną kawę, stajesz się już baristą w swoim zaciszu domowym. W zależności od tego, co lubisz i jak lubisz – przez kilka dobrych minut zamieniasz się w speca od parzenia kawy. 🙂 A kim właściwie jest barista i na czym dokładnie polega jego praca, wiesz?

Barista – kim jest?

Osoba zawodowo zajmująca się profesjonalnym przygotowywaniem i parzeniem kawy. Barista posiada również ogromną wiedzę na temat tajników przyrządzania kawy. Zdobywa ją na wielu szkoleniach w tym zakresie oraz samodzielnie się dokształcając.

Barista – zadania

Barista
Barista

Głównym – a zarazem najważniejszym – zadaniem baristy jest podanie klientowi kawy w sposób niekonwencjonalny. Tak, aby zaprezentować całe bogactwo smaku oraz aromatu tego napoju. Do uzyskania perfekcyjnej małej czarnej przyczynia się wiele innych czynności, które barista powinien mieć „w jednym paluszku”. Jest to: właściwie dobrana mieszanka ziaren, dobry stopień zmielenia kawy, odpowiedni czas parzenia, idealne ubicie kawy cudownym urządzeniem o nazwie tamper oraz odpowiednia temperatura w ekspresie oraz ciśnienie. Połączenie tych wszystkich elementów, z wykorzystaniem prawidłowej wiedzy baristy, daje w efekcie doskonałą kawę. Barista potrafi wyczarować prawdziwe cudo ze zwykłego naparu.

Barista  – jakie zagadnienia obejmuje kurs?

Podczas kursu przyszły barista poznaje gatunki kawy oraz zgłębia tajniki latte art, czyli artystycznego zdobienia kaw. Inne istotne zagadnienia to rozróżnianie gatunków mleka oraz nauka perfekcyjnego spieniania. Profesjonalista w tym fachu będzie umiał dokładnie zmielić kawę zgodnie z jej walorami i stopniem palenia. Barista koniecznie musi wiedzieć w jaki sposób dbać o ekspres i obchodzić się z klientami.

Barista i zasada 4M – co to takiego?

Czym by były Włochy bez idealnego espresso? To tak jak Anglia bez królowej czy Holandia bez tulipanów. Włoscy bariści wymyślili 4 podstawowe czynniki, które należy spełnić, chcąc uzyskać doskonałe espresso. Zbiór tych wytycznych nazwali zasadą 4M. Kultura espresso nierozerwalnie związana jest ze słoneczną Italią. Dzięki tej zasadzie włoskie espresso wydobywa z kawy najintensywniejszy smak i aromat, a aksamitna pianka w złotobrązowym kolorze nieustannie zachwyca. Bo czym by było espresso bez tej 2-3 mm cremy, którą wszyscy kochają? Wróćmy jednak do zasady 4M, której wytyczne brzmią następująco:

Zasada 4M: La Miscela –odpowiednia mieszanka kaw lub ziarna dobrej jakości

Jeżeli chcemy łagodne espresso, najlepiej przyrządzić je ze 100% Arabiki, pochodzącej z terenów wyżynnych. Jeżeli zależy nam na cremie to najlepszym sposobem na jej uzyskanie jest przygotowanie espresso z mieszanki Arabiki i Robusty, przeważnie w proporcji 70:30, chociaż można ją modyfikować. 🙂 Oczywiście bardzo istotny jest też stopień palenia ziaren – ten najciemniejszy nosi nazwę włoskiego palenia. 🙂 W Polsce jednak kawę do espresso pali się na kolor ciemnobrązowy. Dzięki temu możemy wydobyć z kawy zarówno smak, jak i aromat.

Zasada 4M: La Macinodosatore – odpowiedni młynek i stosowna grubość mielenia kawy

Najlepszy młynek do mielenia kawy pod espresso to ten żarnowy. Podczas mielenia ziaren mogą się ona nagrzewać, dlatego tak ważne jest mielenie w małych ilościach i tuż przed przyrządzeniem. Mielenie na zapas sprawia, że z kawy szybciej ulatnia się jej aromat, a tego chcemy uniknąć. 🙂 Grubość zmielonej kawy zależy od ciśnienia ekspresu, w którym tę kawę będziemy parzyli. Im większa siła pompy ciśnieniowej, tym bardziej możemy zmielić kawę. Należy jednak uważać, aby nie doszło do zapchania się sitka kolbowego. Ilość kawy zależy od wielkości sitka.

Zasada 4M: La Mano –wprawna ręka baristy może zdziałać cuda

Barista zarówno mieli kawę, jak i ubija jej odmierzoną porcję. Najpierw wyrównuje powierzchnię kawy palcem, usuwając resztki z kołnierza sitka, i ubija ją przy pomocy tampera. Wykonanie tej czynności sprawia, że powstaje 1-2 mm wolnego miejsca, aby ekstrakcja przebiegła prawidłowo. Tamper powinien być dopasowany wielkością do sitka i należy trzymać go prostopadle. Po odpowiednim ugnieceniu (za mocne lub za słabe ubicie sprawi nieodpowiednią ekstrakcję) przekręcamy tampera o 360°, nie napierając już na sitko. Wygładzi nam to powierzchnię kawy.

Zasada 4M: La Macchina – ekspres do kawy dobrej jakości

Zanim przystąpimy do przyrządzenia espresso należy przepuścić przez ekspres samą wodę. Jeżeli zobaczymy bąbelki powietrza to oznacza to, że woda ma zbyt wysoką temperaturę. Spuszczamy ją wtedy, aż osiągnie około 90°C. Wykonując tę czynność możemy wykorzystać wodę do ogrzania sitka do temperatury około 70°C, należy to jednak zrobić przed napełnieniem go kawą. J Nie zapominajmy także o ogrzaniu filiżanek do espresso. Proces parzenia tej kawy powinien trwać około 25-30 sekund, a ciśnienie w ekspresie powinno wynosić 9 barów.

Barista – Kto może zostać ?

Baristą może zostać każda osoba, która przede wszystkim lubi smak kawy. Praca w tej profesji wymaga odpowiednich cech charakteru: umiejętności dobrego nawiązywania kontaktów interpersonalnych, pogody ducha, odpowiedzialności, odporności na stres oraz chęci doskonalenia swoich umiejętności. Opanowanie i cierpliwość – to najważniejsze atuty przy tworzeniu wzorów na powierzchni filiżanki (latte art). Zamiłowanie do porządku i ładu miejsca pracy stanowi również nieodzowny element tego zawodu.

Czujesz się na siłach, aby stworzyć takie cudeńka na swojej kawie? 🙂

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz