Najlepsza kawa? Cechy dobrej kawy.

Najlepsza kawa – jaka ona właściwie jest? Co przekłada się na to, że dany gatunek ziaren staje się jednym z najlepszych na świecie? Sklepowe regały uginają się pod ciężarem najróżniejszych kaw w kolorowych opakowaniach, a ceny kuszą i zachęcają. Powstaje pytanie: skąd wiadomo, która będzie najlepsza? Poniżej podpowiadam na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy.

Gatunek

Najpopularniejsze na świecie są dwa gatunki kawy, mianowicie – arabika i robusta. Wszystkich gatunków kaw jest o wiele więcej, jednak skupię się na tych dwóch najbardziej popularnych. Arabika jest gatunkiem szlachetniejszym i nieco droższym w porównaniu do robusty. Wynika to z faktu, że jej krzewy są delikatniejsze w budowie, co utrudnia uprawę i wymaga odpowiednich warunków, aby zaowocowały. Jak rozróżnić ziarna arabiki i robusty?

ziarno Robusty i Arabiki
ziarno Robusty i Arabiki
  • Ziarna arabiki są zazwyczaj płaskie, wręcz lekko wklęsłe, a jej bruzda lekko zakrzywiona. Ziarno robusty jest bardziej wypukłe i posiada prostą bruzdę.
  • Arabika uchodzi za kawę łagodniejszą w smaku i zawiera mniej kofeiny w porównaniu do robusty. Czy zatem robusta jest w jakiejś dziedzinie lepsza od arabiki? Może Cię zdziwi moja odpowiedź, ale tak! Jest ona mistrzynią cremy. J Jeżeli uwielbiasz tą cudowną piankę to robusta, lub jej mieszanka, spełni Twoje oczekiwania.

 

Pochodzenie

Warunki dojrzewania ziarna kawowca mają ogromny wpływ na późniejszy smak kawy. Na to wszystko przekłada się: gleba, wysokość nad poziomem morza oraz przede wszystkim klimat. Dlatego ten sam gatunek kawy, pochodzący z różnych plantacji, nigdy nie będzie smakować tak samo. Może to dziwne porównanie, ale to jest tak, jak z pomidorami. Od jednego rolnika ta sama odmiana może smakować zupełnie inaczej. Czym to jest spowodowane? Użytymi środkami ochrony roślin czy nawozami. Pamiętaj, kawa jest uprawiana zarówno na plantacjach przemysłowych, jak i ekologicznych. Ma to oczywiście odzwierciedlenie w jej cenie. Co do wysokości uprawy kawy to im wyżej, tym lepiej.

 

Zbiór kawy

owoce kawy
owoce kawy

Jest to bardzo ważny element, który ma wpływ na późniejszy wygląd ziaren i smak. Zbiór wykonywany jest ręcznie oraz maszynowo. Fajnym przykładem do odzwierciedlenia rodzajów zbioru kawy jest nasza porzeczka, np. czerwona. Zbiór maszynowy polega na tym, że owoce są zrywane z całych krzaków (nieważne czy są dojrzałe, czy nie – maszyna tego nie rozróżni). W zbiorze ręcznym możemy wyróżnić picking – czyli obrywanie pojedynczych owoców – oraz tzw. stripping – tańsza metoda, polegająca na obrywaniu całych gron (może się trafić 1-2 niedojrzałe owoce w gronie).

 

Obróbka kawy

Wyróżniamy trzy rodzaje obróbki, zacznę od tej wykonywanej na mokro (washed), czyli – jak sama nazwa wskazuje – woda jest kluczowym czynnikiem tej czynności. Jest ona wieloetapowa i dosyć kosztowna. Na samym początku owoce trafiają do urządzenia, które ma za zadanie zdarcie miąższu z ziaren. Następnie ziarna trafiają do basenów, gdzie w procesie kontrolowanej fermentacji są dokładnie oczyszczone. Proces ten trwa do 36 godzin, po tym czasie kawa jest myta i trafia do suszenia, które odbywa się przeważnie na betonie w określonych warunkach. Ziarna te w smaku są łagodniejsze i bardziej zbalansowane w porównaniu do kawy obrabianej na sucho (natural) – najstarszą metodą, polegającą na suszeniu w pełnym słońcu na betonie przez kilka dni do czasu, kiedy miąższ stanie się na tyle kruchy, by odpaść od ziaren. Kawa ta w smaku posiada dużo słodyczy i bogate body z niższą kwasowością.

Kolejna metoda obróbki jest połączeniem metod wyżej wymienionych, kawa wtedy nosi nazwę pulped natural lub miodowa. Dlaczego miodowa? Nazwa ta pochodzi od efektu po dokonanej obróbce – ziarna wyglądają tak, jakby były oblane miodem. Metoda ta powstała w wyniku eksperymentów plantatorów i chęci zmniejszenia zużycia wody w obróbce mokrej. Polega bowiem na mechanicznym usunięciu skórki i miąższu z ziaren, które następnie są suszone najczęściej na stołach z siatki. W tej obróbce możemy wyszczególnić cztery typy kaw, w zależności ile miąższu pozostawiono na ziarnie: biało-miodowe – maksymalnie 10% miąższu, żółto-miodowe – od 10 do 49% miąższu, czerwono-miodowe – 50-99% miąższu i czarno-miodowe – tutaj zdejmowana jest tylko skórka z owocu. Proces suszenia odbywa się tylko w warunkach naturalnych przy pomocy słońca i wiatru i, w zależności od zawartości miąższu, trwa dłużej.

Mam nadzieję, że teraz będzie ci łatwiej dokonać wyboru podczas zakupów kawy. Jest oczywiście wiele innych czynników, o których warto wspomnieć i mogłabym o tym pisać i pisać. Na pewno pojawią się jeszcze artykuły o tej tematyce.

Jeżeli chcesz dostawać informacje o nowych publikacjach zapraszam Cię do zapisania się do newslettera 🙂 .

 

 

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Najlepsza kawa? Cechy dobrej kawy."

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agar i Piżmo
Gość

byłem kiedyś na plantacki kawy w Kostaryce i Twój wpis przypomniał mi tamtą wizytę 🙂

Gosia
Gość

Kocham kawę w każdej postaci i mogę ją pić nawet o 2w nocy. Nigdy jednak nie zastanawiałam się nad jej zbieraniem, obróbce. Dziękuję ciekawy opis, dla kogoś kto kocha kawę,.

Marcin
Gość

Bardzo ciekawe informacje – zwłaszcza ta o cremie z Robusty. Teraz bardziej świadomie będę kupował kawę 😉

Ewelina
Gość

Jestem kawoszem do kwadratu:-) cenne informacje dla mnie.

Radosna Chata
Gość

Ależ zachciało mi się teraz napić takiej porządnej, pysznej kawy <3

bernardeta
Gość

Super, że ja 🙂 kawoszka czytam taki wpis.