Najlepsza kawa świeżo palona czyli rarytasy kawowe. Część 1.

Najlepsza kawa to ta świeżo palona i zmielona tuż przed parzeniem. Jak wybrać tą najlepszą? Spośród wielu gatunków i rodzajów kawy można wskazać perełki, czyli odmiany o specyficznym wyglądzie oraz smaku, na których jakość ma wpływ miejsce uprawy, pogoda, czy sama gleba. O niektórych z nich większość z nas wie, ale nie zna kraju pochodzenia czy historii uprawy. Świadomość, skąd pochodzi nasza kawa, którą co rano się delektujemy sprawia, że każda filiżanka jest podróżą pobudzającą zmysły. Kawowe rarytasy, które niżej opiszę, mają swoją historię oraz cechy charakterystyczne, które warto znać.

Kawa świeżo palona – moka

Pierwszym rarytasem jest wyśmienita kawa należąca do gatunku arabiki. Jej owoce, jak i same ziarna są bardzo niepozorne. Mokka (moka, moca, mokha, mocha) – bo o niej tu mowa – jest najbardziej czekoladową kawą na świecie. Był nawet czas, gdy słowa „mokka” używano jako synonim kawy. Pojawiał się wszędzie tam, gdzie mówiono o aromatycznym ciemnym napoju, nawet jeśli nie dotyczyło to jemeńskiego ziarna.

W ten właśnie sposób mokka znalazła się w nazwach sprzętu do parzenia kawy – kawiarek i ekspresów. Mokką nazywany jest także napój na bazie espresso i mleka z dodatkiem czekolady. Doskonały przepis podam następnym razem J. Ziarna z wyglądu są małe, twarde i okrągłe o nieregularnym kształcie w kolorach od oliwkowego do jasnożółtego.  Napój z nich przyrządzony jest w smaku bardzo mocny. Niestety prawdziwa mokka jest w dzisiejszych czasach rzadkością. Ciekawym faktem jest, że nazwa tego gatunku kawy nie pochodzi od rejonu uprawy, a od portu Al Mokha w Jemenie. Miasto to było od XV do XVIII wieku jednym z największych eksporterów ziaren kawy. Swój produkt dostarczali na cały Półwysep Arabski. „Mokka” ma także odniesienie do kaw pochodzenia etiopskiego, np. kawy z regionu Harrar, który znajduje się we wschodniej części kraju.

Kawa świeżo palona – Maragogype

Teraz opowiem o ziarnach Maragogype, które można znaleźć także pod nazwą „ziarno słoniowate” lub „elephant bean”. Sama nazwa już wskazuje, że ziarna tej kawy są dużych rozmiarów. Osiągają bowiem długość nawet 15 mm a ich struktura jest porowata. Jest to mutacja odmiany Arabica Typica, odkrytej w 1870 roku w miejscowości Bahia w Brazylii. Jej uprawę spopularyzowano w regionie  Maragogype, skąd wzięła się jej nazwa. Ze względu na wielkość ziaren plony z jednego kawowca są małe, a rośliny uprawiane są w dużych odstępach na terenach wyżynnych. Kawowce tej odmiany to prawdziwy rarytas, uprawiane są w kilku krajach:  w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Ziarna Maragogype odznaczają się niską kwaskowatością. Sam smak kawy jest różny w zależności od gleby, na której wyrasta. Ze względu na to, że przeważnie rośnie na ubogich glebach, ma wyjątkowo łagodny smak. Jednak rozmiar ziaren zapewnia niepowtarzalne walory wzrokowe.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz