Nie lubię kwaśnej kawy!!! Ale lubię kwasowość :)

Nie lubię kwaśnej kawy!!! Czy wiecie ile razy usłyszałam to zdanie? W rozmowach na temat kawy bardzo często słyszę to od moich klientów.

Nie lubię kwaśnej kawy!!! Co to znaczy?

W sumie to sama nie lubię kwaśnych kaw, ale co innego kwaskowych z delikatną nutą pomarańczy czy innych kwaskowych owoców połączonych z ich naturalną słodyczą.

Trzeba tutaj wyróżnić zdecydowanie dwa pojęcia:

kwaśna czyli niedoparzona lub powszechny smak w kawach rozpuszczalnych

kwaskowa – czyli o wspaniałym aromacie jabłek, truskawek lub innych kwaskowych owoców

Skupmy się na razie rzeczywiście na kawie kwaśnej czyli po prostu nie nadającej się do wypicia. Przyczyną otrzymania takiego naparu jest niepoprawna ekstrakcja.

Kawa w filiżance
Kawa w filiżance

Jeśli kawa jest kwaśna należy wypróbować następujące czynności:

  • zmniejszyć dozę kawy w stosunku do wody
  • wymienić kawę – kwaśna kawa może świadczyć o niskiej jakości ziaren
  • wydłużyć czas parzenia – czas jest uzależniony od sposobu parzenia kawy
  • zmielić kawę drobniej – kawa mogła być za grubo zmielona do danego sposobu parzenia kawy. O stopniach zmielenia kawy do poszczególnych metod będzie można przeczytać wkrótce.
  • zwiększyć temperaturę wody (nie należy też zalewać kawy wrzątkiem)
  • zmienić wodę w końcu 95% naparu to woda 😉 istotny jest jej skład – najlepiej wykorzystać wodę źródlaną. Duża ilość minerałów jest zdecydowanie niepożądana
  • można także taką kawę posłodzić lub dodać mleko

Nie lubię kwaśnej kawy!!! Ale lubię kwasowość 🙂

Ja po prostu uwielbiam, tak uwielbiam kawy kwaskowe. Są to oczywiście kawy o aromacie owocowym. W końcu kawa to owoc 🙂

Najbardziej kwaskowe kawy to ziarna pochodzące z Afryki . Są one stale dostępne w naszym sklepie. Można także poprosić o jaśniejszy wypał. Wtedy kwasowość będzie jeszcze bardziej wyczuwalna.

Nie lubię kwaśnej kawy!!! Ale lubię kwasowość w owocach
Kwaskowe owoce

Do parzenia kaw tego typu polecam wszelkie metody alternatywne, o których możecie poczytać tutaj.

Zachęcam do eksperymentowania i zakupienia niewielkiej ilości kwaskowej kawy. Może odkryjesz nowe smaki tak jak ja 🙂 .

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o