Niezwykłe kawy świeżo palone czyli rarytasy kawowe. Część 2. – Tossa.pl

Niezwykłe kawy – ziarna perłowe

Ziarno perłowe
Ziarna perłowe

Niezwykłe kawy wśród nich są perły 🙂 . Tak, tak… ziarna perłowe są dość małe, mają zaokrąglony kształt z lekkim pęknięciem i są swego rodzaju „wybrykiem natury”. Możemy je spotkać zarówno w ziarnach arabiki, jak i robusty. Powstają, gdy w owocu kawy jedno z dwu ziaren zanika, a drugie zajmuje jego miejsce i staje się okrągłe. Przyczyną powstania takiego ziarna może być niedostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych do owocu. Przeważnie ziarna perłowe znajdują się na krańcowej gałęzi. Jest to dość rzadko spotykane, bo w około 2% zbiorów. Niestety nie mają one podwójnej mocy, ale charakteryzują się wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem. Zdecydowany wpływ na smak ziaren Peaberry, po hiszpańsku nazywanych caracol, jest możliwość ich równomiernego wypalenia. „Groszki” są skrupulatnie wyławiane i sprzedawane koneserom. Najczęściej spotykane są w ziarnach z Tanzanii. Skoro z dwóch ziaren powstaje jedno, to czy z dwóch może powstać trzy? Jest to oczywiście możliwe.

Niezwykłe kawy – ziarna trójkątne

Ziarna te noszą miano trójkątnych. Powstają wskutek niedostatecznej ilości wolnego miejsca. W trakcie wzrostu płaska powierzchnia ziarna, na której występuje bruzda, wypełnia się, tworząc trzecią krawędź. Są to ziarna bardzo rzadko spotykane, jednak cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na swój kształt.

Niezwykłe kawy – najdroższe ziarna kawy

Teraz zajmiemy się najdroższą kawą świata, ale nie jest nią słynne Kopi Luwak. Czy słyszeliście o Black Ivory Coffee?  Jest to kawa pochodząca z Tajlandii, nosi nazwę „czarnej kości słoniowej” Jak się już pewnie domyślacie nazwa wskazuje na zwierzę pomocne w produkcji tych ziaren, czyli słonia. Kawa, poddana działaniu enzymów trawiennych tych zwierząt, pozbywa się części zawartych w niej białek, odpowiedzialnych za gorzki smak. Trawienie ziaren kawy trwa od 15 do 70 godzin. Specyficzne smaki nadają inne składniki, które podczas całego procesu, wraz z kawą, znajdowały się w żołądkach słoni.Żeby uzyskać 1 kilogram ziarna trzeba nakarmić słonia 33 kilogramami kawy. Większość ziaren nie podlega zwrotowi. Są one uszkadzane podczas procesu żucia i ulegają fragmentacji, lub są tracone w buszu podczas wydalenia. Wysoka cena tej kawy uwarunkowana jest wieloma nieregularnymi czynnikami, wpływającymi na proces produkcji:

– dostępnością owoców kawy,

– apetytem słoni,

– liczbą ziaren zniszczonych podczas żucia przez słonie,

– zdolnościami osób wyszukujących ziarna z odchodów.

W związku z powyższym cena kawy jest bardzo wysoka, wynosi ok. 50 USD za kubek i jest serwowana zaledwie w kilku luksusowych hotelach.

Niezwykłe kawy – jak pijąc Black Ivory Coffee  pomagamy zwierzętom?

Badania i testy weterynaryjne stwierdziły, że konsumpcja owoców kawy przez słonie nie wpływa na nie niekorzystnie, a kofeina z owoców nie jest wchłaniana z ich żywnością. Część zysków ze sprzedaży tej kawy jest przekazywana na fundację zajmującą się ochroną słoni. Na zakończenie rozważań o Black Ivory Coffee pozostaje mi jedynie zaprosić do północnej Tajlandii wszystkich tych, którzy równie mocno kochają kawę bez goryczki, jak i słonie. 😉

Niezwykłe kawy – Jamajka Blue Moutain

Przyszła pora na kawę, która jest już bardziej dostępna na polskim kawowym rynku i zaliczana jest do elitarnego grona rarytasów. Jest to kawa z gatunku arabica, odmiana typica i caturra, uprawiana na wyspie Jamajka. Jamajka Blue Moutain jest znana z łagodnego smaku i braku goryczy. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza warunkom klimatycznym, jakie panują na plantacjach. Kawa jest zbierana z terenów parafii: Portland, św. Andrzeja, Najświętszej Marii Panny i św. Tomasza na wysokości od 910 do 1700 m n.p.m., wyżej rośnie już tylko las. J Przed eksportem każde ziarenko zielonej jamajskiej kawy przechodzi kontrole jakości, wykonywane przez Jamaican Coffee Industry Board. Producenci mają ściśle określone standardy uprawy, zbioru, przetwórstwa i obrotu kawą, które zapewniają, że końcowy wynik jest zawsze doskonały. Co ciekawe, prawie 90% tej kawy trafia na rynek japoński. Na szczęście możemy delektować się jej smakiem i aromatem, ponieważ jest ona dostępna także w Polsce. 🙂

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Niezwykłe kawy świeżo palone czyli rarytasy kawowe. Część 2. – Tossa.pl"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Monika
Gość

Ciężko byłoby mi żyć bez kawy. Uwielbiam próbować kawy z różnych krajów, z ciekawymi dodatkami. I z przerażeniem przeczytałam niedawno, że plantacje kawy niebezpiecznie się kurczą.

Bebe Talent
Gość

Szkoda, że nie wrzuciliście zdjecia trójkątnych ziaren. Ciekawe, jak wyglądają.