Przechowywanie kawy w domu – 5 zasad kawosza

Czy wiesz, że kawa mielona traci swoje właściwości smakowe już w kilkanaście minut po zmieleniu? Zaskoczony? Co więc zrobić, by z każdą kolejną filiżanką kawa miała ten sam bogaty smak, co za pierwszym razem? Jaki wpływ ma niewłaściwe przechowywanie kawy w domu? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Czy może wcale nie odczuwasz różnicy smakowej pomiędzy pierwszą, a ostatnią porcją kawy z tej samej torebki? Możemy sobie z tym poradzić i uzyskać wspaniały smak kawy za każdym razem. Jak to zrobić?

Przechowywanie kawy w domu – zasady:

  1. Pojemnik do przechowywania kawy
    Pojemnik do przechowywania kawy

    Kawę najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku (szklanym, porcelanowym lub próżniowym) tak, aby nie dostawało się do niego światło oraz powietrze. Coraz częściej kawy pakowane są w torebki strunowe ze specjalnym wentylem, który uniemożliwia wpuszczenie powietrza. Jednak te z wentylem posiadają gramaturę powyżej 250 gramów.Idealne pojemniki do przechowywania kawy możesz zobaczyć tutaj.

  2. Unikaj metalowych pojemników –potrafią zepsuć smak kawy. Nie rób tego szczególnie z kawą mieloną, która lubi pochłaniać zapachy. Owiń pojemnik ścierką bądź innym materiałem. Dodatkowe zabezpieczenie jej nie zaszkodzi,a pomoże w ochronie przed słońcem.
  3. Miel swoją kawę tuż przed zaparzeniem, wówczas będziesz miał stuprocentową pewność świeżości smaku. Kawa ziarnista dłużej zachowuje świeżość oraz aromat.
  4. Nie kupuj kawy na półroczny zapas. Jeżeli zamawiasz jąw kilogramowych opakowaniach to zapytaj sprzedawcy, czy jest możliwość popakowania w mniejsze gramatury np. po 500 g lub 250 g.
  5. Sprawdzaj datę palenia lub ważności. Większość kaw znajdujących się na marketowych półkach ma tylko datę ważności. Odlicz od niej 2 lata – będzie to orientacyjna data palenia.

Przechowywanie kawy w domu – Jak działa wentyl w torebce strunowej?

Wentyle stosowane są głównie w torebkach do pakowania kawy. Nie tylko strunowych. Umożliwiają one odprowadzenie dwutlenku węgla, który emitowany jest ze świeżo palonej lub świeżo zmielonej kawy. Wentyle te to małe plastikowe zaworki. Zostały  szczelnie połączone  z folią torebki. Dzięki nim torebki nie pęcznieją i nie otwierają się pod wpływem dwutlenku węgla emitowanego z kawy. Pozwala na przechowywanie kawy w wysokiej jakości gdyż nie wpuszczają powietrza.

 

Zastosuj się do powyższych zasad i ciesz się dłużej aromatem swojej kawy.

 

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Przechowywanie kawy w domu – 5 zasad kawosza"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Anna Lena ze Zjem Cie
Gość

Kawe sporadycznie pijam, ale cenie ja za jej aromat. Dlatego trzymam ja w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu. Miele dopiero przed podaniem. Pozdrawiam 🙂

Olka
Gość

Ja kawę trzymam po prostu w słoiku 🙂

zaniczka
Gość

Pojemnik szklany.. tak by nie dostawało się do niego światło – to chyba z ciemnego szkła. Te które polecasz są przeźroczyste –
Takie chyba trzeba trzymać dodatkowo w ciemnych szafkach.
Dzięki wiele się dowiedziałam z tego artykułu i muszę zmienić pojemnik bo mam metalowy. 😀 😀

wpDiscuz