Specialty coffee co to jest?

Specialty coffee to w skrócie kawa najwyższej jakości. Kto decyduje, która kawa jest jakiej jakości na pewno nie reklamy i specjaliści od marketingu. Tak jak  oceną organoleptyczną  w świecie wina zajmują się sommelierzy to kawa ma kipperów i  sensoryków.

Swoją drogą miałam okazję poznać w swoim życiu jednego sommeliera i mogę go polecić 🙂  Przecież nie tylko kawą człowiek żyje. Akurat kiedy piszę ten artykuł na stoliku obok stoi lampka białego wina. Tak, tak białego…

Wracając do tego wspaniałego sommeliera to  Dominik Hejza możecie go spotkać w Bydgoszczy, a konkretnie  w sklepie z winem Butelki Pod Blankami.

Tak więc wino ma sommelierów a kawa ma sensoryków.

Gdzie pracują sensorycy?

Najczęściej znajdują zatrudnienie w palarniach kawy. Na specjalnych formularzach oceniają jakość kawy. Ale nie tylko. Q graderzy oceniają także jakość zielonego. Sprawdzają, czy próbka referencyjna kawy nie zawiera np. kamyczków, patyczków lub innych obcych ciał. Oceniają także kolor i zapach ziarna, sprawdzają czy ziarna nie są zgniłe, uszkodzone przez insekty, pęknięte?

Specialty coffee jakie powinno być ziarno?

Jakiego  powinno być koloru?

  • zielonkawe
  • oliwkowe
  • szarożółtawe

Jak powinno pachnieć?

W zapachu powinno trochę przypominać zapach świeżego groszku cukrowego, zielonego zboża i trawy.

Specialty coffee segmenty podziału

Do speciality coffee zaliczmy kawy z zaledwie z kilkoma drobnymi defektami i tak:

  • Specialty ,gourmet – do 5 drobnych defektów
  • Premium  – do 8 drobnych defektów, możliwy poważny defekt
  • Exchange  – do 23  defektów, możliwe poważne defekty
  • Below Standard – do 86  defektów, możliwe poważne defekty
  • Off – powyżej 86 defektów jest to odpad (obce ciała, obecność zgniłych ziaren, spleśniałych, sfermentowanych)

Co ciekawe kawy z segmentu OFF nie trafiają na śmietnik czy kompostownik. Zastanawiasz się gdzie? Często możesz je spotkać na sklepowych półkach. Tak wiem to szokujące, ale czy nie jest zastanawiające, że kawa mielona jest tańsza od tej w ziarnach? Przecież palarnie muszą ją dodatkowo zmielić, a to przecież pochłania czas i prąd czyli koszta produkcji są większe.

Nie mówię, że kawa, którą mamy pić zawsze to musi być gourmet. Jednak warto spróbować kawy z palarni.

A co jeśli nie lubisz w kawie fusów? Zapraszam Cię do przeczytania artykułu o  sposobach parzenia kawy. 🙂

 

 

 

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o