Gdzie rośnie kawa? Uprawa kawy na świecie – Sklep z kawą Tossa.pl

Krzewy kawowca powinny być usytuowane na dużych wysokościach, najlepiej w klimacie tropikalnym z bogatą glebą. Takie warunki sprzyjają dobrym jakościowo ziarnom kawy. Do tego dochodzi region, sposób uprawy oraz częstotliwość opadów deszczu. Jak widać, jest wiele czynników wpływających na jakość oraz smak ziarna. Obecnie uprawa kawy na świecie odbywa się w ponad 50 krajach. Nie będę aż tak się rozpisywać, ale postaram się przedstawić kilka ciekawych regionów.

Uprawa kawy: Ameryka Środkowa

Meksyk

Plantacje kawy znajdują się tu w malutkich gospodarstwach. Mieszkańcy każdego regionu dbają o jakość ziaren oraz przykładają dużą wagę do uprawy kawowca. Meksyk jest jednym z największych producentów na świecie. Filiżanka meksykańskiej kawy posiada doskonale wyważony smak oraz mocno palone ziarna. W naszym sklepie dostępna jest kawa Altura, co po hiszpańsku oznacza „szczyty”. Nazwa określa kawę uprawianą na terenach górzystych . Kawa ta wchodzi w skład mieszanki włoskiego producenta kawy Bazzara Dodicigrancru.

Puerto Rico (Portoryko)

Tradycja produkcji kawowca w tym kraju została przyniesiona z Martyniki w roku 1736. Do końca XIX wieku Puerto Rico było szóstym największym eksporterem kawy na świecie. Później za sprawą silnych huraganów i mocnej konkurencji z innych krajów kraj ten nie zdołał się utrzymać na swojej pozycji. Jednak po wielu latach Puerto Rico pojawiło się znów w czołówce jednych z najlepszych plantacji kawowca.

Hawaje

Uprawa kawy i trzciny cukrowej znajduje się niemal na całej wyspie. Najbardziej znanym i powszechnie pożądanym ziarnem kawowca jest Kona. Jest to jedna z najlepszych kaw świata. Plantacja tej odmiany rośnie na stokach czynnego wulkanu Mauna Loa. Natura dostarcza odpowiedniego słońca do wzrostu oraz rzadkich, lecz obfitych opadów deszczu.

Kostaryka

Plantacje kawowca uprawiane są głównie w małych gospodarstwach, codziennie doglądane przez mieszkańców tamtejszego regionu. Mówi się, że Kostaryka posiada doskonałą recepturę na wspaniałe ziarna kawy. Smak kostarykańskiej kawy jest idealnie zrównoważony, z lekko owocowym aromatem. Rośnie ona głównie na polach otaczających San Jose, najsłynniejsze kawy pochodzą z regionów: San Marcos de Tarrazu, Tres Rios, Heredia i Alajuela.

Gwatemala

Tutaj najbardziej znanymi regionami uprawy kawy są: Antigua, Coban oraz Heuhuetanago. Doskonały mikroklimat silnie wpływa na smak oraz wygląd ziaren kawy. Cechują się one dużą kwaskowatością oraz niepowtarzalnym dymnym smakiem.

 

Uprawa kawy: Ameryka Południowa

Brazylia

Posiada największy obszar plantacyjny na świecie. Do uprawy kawy potrzeba tam setek ludzi, ponieważ rośnie ona tutaj w bardzo szybkim tempie i owocuje kilka razy w roku. Uprawiane są tutaj oba gatunki kawy – Arabica oraz Robusta. Kawa z Brazylii zazwyczaj posiada mocny smak z niską kwasowością.

Kolumbia

Kolumbia jest obecnie najbardziej znanym producentem kawy na świecie i zajmuje drugie miejsce w rocznej produkcji. Zajmuje to stanowisko dzięki ciężkiej pracy i dbałości o każdy szczegół przy uprawie kawowca. Kolumbijska Supremo jest najwyższej klasy pod względem jakości ziarna oraz delikatnego słodkiego smaku. Natomiast Excelso to ziarno stanowiące mieszankę najlepszych kolumbijskich odmian, klasyfikowane według wielkości ziarna (o przekątnej 15-16 mm).

Uprawa kawy: Afryka i Bliski Wschód

Kenia

Kenijska kawa jest bardzo dobrze znana na całym świecie oraz szczególnie doceniana. Kenia AA uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kaw świata. AA oznacza największe i najdorodniejsze ziarna. Główny obszar uprawy kawy rozciąga się od góry Mt. Kenya na południe, w kierunku stolicy kraju.

Etiopia

Kawa świezo palona
Kawa świeżo palona

Kraj, o którym mówi się, że zapoczątkował produkcję kawowca. Stąd bowiem wywodzi się legenda o odkryciu kawy. Etiopia posiada doskonałe warunki do uprawy kawowca. Plantacje znajdują się w trzech regionach – Sidamo, Harer oraz Kaffa. Bardzo często nazwa kawy z Etiopii mianowana jest właśnie regionem. Idealne i olbrzymie ziarna kawy są zazwyczaj mocno palone, co nadaje im doskonale wyważony smak i mocny aromat.

Wybrzeże Kości Słoniowej

Wybrzeże Kości Słoniowej, znajdujące się na zachodnim wybrzeżu Afryki, jest największym producentem Robusty na świecie. Ziarna te są kupowane przez producentów kawy rozpuszczalnej ze względu na jej doskonałą wydajność ekstrakcyjną.

Indonezja

Składa się z tysięcy wysepek, na których uprawiana jest kawa. Najbardziej znane to: Jawa, Sumatra i Sulawesi, które zasłynęły z powodu bardzo dobrej jakości ziaren. Obecnie kawy z Indonezji są uważane za jedne z najlepszych kaw świata.

Wietnam

Kawa w tym kraju została produkowana już w połowie XIX wieku. Stało się to za sprawą francuskich misjonarzy, którzy przywieźli krzew Arabiki z wyspy Bourbon i zasadzili go. Z czasem produkcja kawy w Wietnamie stanęła bardzo wysoko, toteż obecnie – oprócz Arabiki – eksportowana jest ogromna ilość Robusty. Wietnamska kawa posiada lekką kwaskowatość i zazwyczaj wykorzystywana jest do mieszanek kawowych.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz