Włoska kawa Kimbo i jej historia

Kawa Kimbo zasługuje na miano naprawdę dobrej włoskiej kawy. Jej smak jest mocno oryginalny – zadowoli najbardziej wymagającego konesera kawy oraz zaskoczy swoim wdziękiem początkujących smakoszy.

Kawa Kimbo – powstanie firmy

Wszystko zaczęło się od założyciela Café de Brasil, obecnie producenta kaw Kimbo. Trzej bracia: Francesco, Gerardo i Elio Rubino pomagali za młodu ojcu w prowadzeniu kawiarni. W bardzo szybkim tempie podawana przez nich kawa zyskiwała na popularności. Bracia, zafascynowani smakiem i pasją do czarnego napoju, postanowili zgłębić temat. Z końcem II wojny światowej otworzyli w Neapolu drugą kawiarnię, a w roku 1963 zbudowali własną palarnię kawy. Swoją kawę nie tylko perfekcyjnie palili, ale również pakowali do metalicznych szczelnych torebek ,w celu zachowania jak najdłużej świeżości kawy. Lata 70. stały się przełomem dla firmy, ponieważ została liderem na kawowym rynku. Bracia zawdzięczają ten sukces wysokiej jakości ich produktów oraz neapolitańskiej tradycji w jej paleniu. Dopiero w 1971 roku kawa została nazwana Kimbo, wcześniej była sprzedawana pod pierwotną nazwą firmy – Café de Brasil. Dziś kawa z Kimbo jest serwowana w najlepszych włoskich kawiarniach, a jej wspaniały smak znany jest na całym świecie.

Kawa Kimbo – nasze propozycje

Poniżej trzy kultowe propozycje braci Rubino, dostępne również w naszym sklepie:

  • Kimbo Extra Cream – to wspaniała mieszanka południowo-amerykańskiej Arabiki i najdorodniejszych ziaren Robusty. Dzięki takiemu połączeniu idealnie nadaje się do przygotowywania kaw z pianką (latte macchiato, cappuccino) oraz pozwala na uzyskanie znakomitego espresso. Wyróżnia się słodkim smakiem i delikatnym aromatem. Nazwa kawy podpowiada nam również, że dodatkowo możemy uzyskać piękną i mocną cremę. Kawa ta zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

  • Kimbo Extreme – to 100% najlepszych ziaren południowo-amerykańskiej Arabiki. Kawa ziarnista, palona dość mocno, dzięki czemu eliminuje się odczuwalny w innych kawach posmak kwaskowatości. Posiada intensywny smak ze względu na dużą zawartość kofeiny. Idealna do espresso, lecz nie tylko. Można powiedzieć, że jest to kawa z wielkim temperamentem. Doskonała do ekspresu i parzenia tradycyjnego.

 

  • Kimbo Prestige Kimbo Prestige – doskonała kompozycja wyselekcjonowanych ziaren Arabiki z niewielką ilością wspaniałych ziaren Robusty. Wyróżnia się łagodnym i niezwykle subtelnym smakiem. Zachwyca intensywnym i mocnym aromatem. Jest to mieszanka przygotowana głównie z myślą o espresso i cappuccino. Po zaparzeniu odznacza się duża ilością cremy w filiżance, która cieszy wzrok. Doskonała do zaparzania w ekspresie i do tradycyjnego parzenia.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Włoska kawa Kimbo i jej historia"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Justyna - Pielęgnacja - Ciała.net
Gość

O kurcze, powiem Ci, że do tej pory patrzyłam na kawę jak na zwykły napój,który nie każdy lubi, bo ja na przykład nie piję kawy wcale, choć uwielbiam jej zapach.

Adela
Gość

Uwielbiam kawę i staram się pijać ją regularnie. Nie wiem czy działa na mnie wybudzająco, ale świetnie smakuje!