Z krzewu do filiżanki – Sklep z kawą Tossa.pl

Zastanawiałeś się kiedyś jaką drogę musi pokonać ziarenko kawy, nim trafi do Twojej filiżanki? Zobacz, jak wygląda proces powstawania tego smacznego napoju. 🙂

Z krzewu do filiżanki – zbiór kawy

owoce kawy
owoce kawy

Nie ma jednej ustalonej pory na zbiór kawy, bowiem o tym, kiedy dane krzewy zostaną pozbawione owoców, decyduje położenie geograficzne uprawy. Możemy jedynie przybliżyć sobie porę roku, a więc – na północ od równika zbiory zaczynają się dopiero pod koniec roku, natomiast na południu zbiór kawy zaczyna się już wczesną wiosną. Zdarzają się również plantacje, w których zbiór odbywa się dwa razy w roku. Są to miejsca w strefie równika, między innymi w Kenii oraz Kolumbii. Krzew kawowca do zakwitnięcia potrzebuje opadów deszczu, a nie – jak mogło by się wydawać – mocnego słońca. Najlepsze odmiany kawy są zbierane ręcznie, ponieważ każdy owoc na tym samym krzewie dojrzewa w różnym stopniu. Dodatkowym atutem zbioru ręcznego jest fakt, iż nie zostanie uszkodzony żaden z krzewów, co w przypadku zbioru mechanicznego często się zdarza

Z krzewu do filiżanki – obróbka ziarna

Metoda sucha (pulped natural) – najstarsza i najprostsza metoda, polegająca na wykorzystaniu natury. Pozostawia się na krzewie dojrzałe już owoce kawowca, po pewnym czasie usychają i samoczynnie opadają na ziemię. Trwa to aż kilka tygodni. Następnie owoce są zbierane i ręcznie już wydobywa się z nich ziarenko kawy. Tę metodę prawdopodobnie stosowano jako pierwszą na świecie. Z czasem zaczęto ręcznie obrywać krzewy z owoców i układać je na specjalnie przygotowanej platformie lub betonie w celu wysuszenia. Ta metoda stosowana jest do dziś, szczególnie w krajach o bardzo suchym klimacie.

Aby ziarna kawowca można było poddać obróbce mokrej trzeba zebrać owoce tzw. metodą pickingu. Polega na zbieraniu wyłącznie dojrzałych owoców, czyli tych, które mają jeszcze miękki miąższ wewnątrz, aby można było łatwo wydobyć ziarenko. Następnie ziarna są myte i suszone.

Istnieje też połączenie obróbki na sucho i mokro i nosi nazwę „honey”, czyli miodowa. Nazwa ta pochodzi od wyglądu ziaren, które po tej obróbce wydają się oblane miodem. Ta metoda polega na mechanicznym usunięciu skórki i miąższu z ziarna, następnie jest suszona, najczęściej na stołach z siatki.

Z krzewu do filiżanki – polerowanie ziarna i selekcja

Po kolejnej selekcji ziarna trafiają do łuskarek zwanych „huller”, które usuwają pergaminową suchą łuskę lub pozostałości po łupinie. Po tak przebytej drodze ziarna kawowca znów są sortowane, najczęściej już pod kątem wyglądu oraz wielkości ziarna. Selekcja może odbywać się również za pomocą maszyny, jednak ziarna lepszych odmian są przebierane ręcznie. Tak wysuszone, wyłuskane oraz wypolerowane zielone ziarenko kawy trafia do worka. Co ciekawe, w takiej postaci ziarna mogą być przechowywane wiele lat, bez jakościowych ubytków.

Z krzewu do filiżanki – transport

Najpopularniejszym środkiem transportu kawy od wielu lat są statki. Z tej prostej przyczyny, że transport nimi jest prosty i można jednorazowo przewieźć duże ilości. Nawet ten etap ma duży wpływ na jakość ziarna. Transport może odbywać się w wolno stojących workach, narażonych na wilgoć i obce zapachy, lub w szczelnie zamkniętych kontenerach lub pod pokładem, aby kawa nie ucierpiała z powodu, np. nagrzania od słońca.

Małe ilości rzadkiej kawy są transportowane drogą lotniczą.

Z krzewu do filiżanki – palenie ziaren

Kawa świeżo palona
Kawa świeżo palona

Ten etap drogi przygotowania ziaren kawy sprawia, że nabierają ona smaku oraz pełnię aromatu. Kawę pali się poprzez tzw. proces pirolizy. Polega on na podwyższeniu temperatury ziaren do nawet trzystu stopni Celsjusza w zaledwie 10 minut. W procesie palenia ziarno traci na wadze nawet 20% oraz całkowicie zmienia swoje właściwości. Jest to spowodowane głównie uwalnianiem się dwutlenku węgla oraz parowaniem wody. Proces palenia jest bardzo skomplikowany i dużo zależy od umiejętności roastera (mistrza wypalania kawy), jak i użytej wypalarki.

Zanim rozpoczęliśmy trwałą współpracę z obecną palarnią przetestowaliśmy kilka innych i wybraliśmy najlepszą, prowadzoną z pasją i miłością do kawy, tak jak nasz sklep. 🙂

Taką właśnie drogę przechodzi ziarno kawy, nim trafi do naszej filiżanki w postaci zaparzonego aromatycznego naparu. Pamiętaj, że aby mieć pewność świeżości swojej kawy, kupuj ją najlepiej w ziarnach i nie zapomnij zobaczyć daty palenia – jest to bardzo istotny element smaku oraz świeżości kawy. Kawa wypalona i zapakowana rok temu nie będzie smakowała tak, jak kawa świeżo palona.

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz