Zielona kawa – Jakie są jej właściwości?

Zielona kawa jest sprzedawana w naturalnej postaci, co oznacza, że nie została poddana procesowi palenia. W takiej postaci trafia do naszego kraju, ponieważ kawę zieloną można długo przechowywać bez obaw o to, że zostanie pozbawiona swoich właściwości.

Zielona kawa – właściwości

Charakteryzuje ją duża zawartość kwasu chlorogenowego, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz zwalcza wolne rodniki, tworzące się w momencie wzmożonego wysiłku. Nie bez powodu kwas chlorogenowy występuje razem z kofeiną, ten duet ma pozytywne działanie na nasz organizm – stopniowo zmniejszają przyswajanie cukru, który przyjmujemy z różnymi pokarmami. Dodatkowo wspomaga metabolizm i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Już dwie filiżanki zielonej kawy dziennie mogą pomóc w przyspieszeniu utraty tkanki tłuszczowej. Oczywiście zielona kawa nie jest lekiem ani napojem odchudzającym, jednak zawiera znaczną ilość polifenoli, które są odpowiedzialne za spalanie, dodatkowo posiada właściwości bakteriobójcze. Zielona kawa, tak samo jak ziarna kawy wypalonej, posiada kofeinę i jest napojem pobudzającym.

Zielona kawa – Jak smakuje i jak ją pić?

Jej smak jest kwaskowaty z wyczuwalną goryczą, natomiast aromat jest dużo słabszy w porównaniu z kawą świeżo paloną. Kiedy pić? Mówi się, że kawę zieloną powinno się wypić jeszcze przed śniadaniem, a drugą na zakończenie dnia. W takim razie jak ją parzyć?

Po pierwsze, nigdy nie używajcie elektrycznego młynka! Dlaczego? Ponieważ już drugi raz możecie go nie użyć! Ziarna zielonej kawy są bardzo elastyczne, co może spowodować zniszczenie młynka, a w najlepszym wypadku tylko jego uszkodzenie.

Po drugie, gdy już wiemy, że nie możemy użyć młynka elektrycznego w celu zmielenia ziaren, zastępujemy go moździerzem. Jeżeli nim nie dysponujemy, to ziarna kawy możemy wrzucić na rozgrzaną i suchą patelnię i prażyć je przez około 5 minut. Wystudzone ziarna kawy zawijamy w ścierkę i klepiemy tłuczkiem, jak kotlety. 😀

Po trzecie, kto powiedział, że zieloną kawę trzeba mielić?

Po czwarte, na szklankę o pojemności 250 ml wystarczy łyżeczka całych ziaren, bądź stołowa łyżka mielonej kawy. Zalewamy wrzątkiem i gotowe! Oczywiście dla uzyskania lepszych efektów napar spożywa się bez cukru, mleka i innych dodatków. Smacznego!

Post Author: Magdalena

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Zielona kawa – Jakie są jej właściwości?"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
myslobook.pl
Gość

Pierwszy raz słyszę o zielonej kawie! Muszę kiedyś spróbować 😉

wpDiscuz